VEĽKONOČNÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK ZO ŠPALDOVEJ MÚKY

DSC_0674

Krásne veľkonočné sviatky všetkým! Či ich už oslavujete tradične alebo po "americky", verím, že jedlo a sladké pokušenia na vašom stole počas týchto dní nemôžu chýbať. Keďže viem a mám odskúšané na vlastnej koži, aké jednoduché je podľahnúť všetkým tým výborným a lákavým koláčikom a dezertom plných rafinovaného cukru, rozhodla som sa, že aj na Veľkú Noc vytvorím opäť nejakú mňamku, rovnako dobrú ako všetky dezerty sveta, len zo "zdravších" surovín. Viem a úplne rešpektujem, že každý jeden z nás považuje za "zdravé" niečo úplne iné a každému jednému z nás vyhovujú rôzne druhy potravín a receptov, môžme sa ale dohodnúť, že recept, ktorý som si pre vás pripravila dnes, bude zdravšia varianta biskupského chlebíka. A že je vynikajúci! Tak poďme na to!

Na biskupský chlebíček (forma srnčí chrbát) budeme potrebovať:

200 g špaldovej múky

100 g masla (ja som použila náhradu masla – Alsan Bio)

3 vajcia

100 ml mlieka (ja som použila mandľové)

1/2 vrecka sódy bikarbóny / kypriaceho prášku

3 PL medu

1 PL kakaa

50-100 g sušeného ovocia (ja som použila hrozienka)

50 g orechov

50 g maku

1 PL kokosový olej (+ na vymazanie formy)

džem na potretie 

DSC_0646

DSC_0655

POSTUP:

Z bielok vyšľaháme sneh a v druhej miske zmiešame maslo, kokosový olej, žĺtka, med, kakao, sušené ovocie, mleté orechy a mak. Všetko dobre premiešame a pridáme špaldovú múku so sódou bikarbónou. Napokon primiešame sneh z bielkov a podľa potreby (malo by vzniknúť polotekuté cesto) pridáme mlieko, najlepšou voľbou je mandľové. Cesto vylejeme do vopred vymazanej formy kokosovým olejom, prípadne vysypanou múkou. Pečieme na 180 °C približne 45 minút. Po vychladnutí chlebík vyklopíme z formy a nakrájaný môžeme podávať. Najlepšie chutí potretý s džemom, napríklad marhuľovým. Dobrú chuť!

DSC_0686

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Website Protected by Spam Master